London Terrace

4-London Terrace A

On a small garage site in a prime Lewisham location Baca Architects have developed a sympathetic terrace of four new family homes. The design provides four high quality residential units with front and rear gardens perfect for young and growing families.

Each dwelling is arranged over three floors and provides open plan kitchen, dining and living room that open up to the rear garden. Externally the houses provide a modern interpretation of the traditional London terrace typology.

Taking inspiration from the local context and with the aim of respecting and enhancing the character of the local area the materials chosen are yellow brick and white render. The facade articulation is directly inspired by the design of the neighbouring victorian stock. The building will be environmentally sustainable through solar orientation and high performance insulation.

This development is a high quality addition to this part of Lewisham and will be an exemplar and benchmark for future modern terraces around London.

4-London Terrace B.jpg

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Commissioner’s Place

2-Strood B

Bound by Chalk cliffs and the Medway river the new residential development at Commissioner’s Place, Strood, Kent will provide 130 units with the emphasis on family homes and community.

Surrounded by public open space the development will infill a disused and abandoned quarry site to create a harmonious new residential community that will help to form connections between existing developments and sports facilities. The development slopes gently up from the river affording residents views of the Medway. A central ‘green street’ of trees, planted swales and landscaped gardens forms the community centre providing places to sit and play and creating a calm and tranquil focus to the new village.

The first public consultation event was held last week and introduced the initial proposals for Commissioner’s Place to Medway councillors and local residents. The pros and cons were openly discussed and suggestions were collected at the end of the event to incorporate into the proposals.

5-Consultation.jpg

More information is available on the website here: http://www.commissionersplace.co.uk

2-Strood A

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Integrated Masterplan for Littlehampton

1-LEGA A

In collaboration with GL Hearn Baca were asked to look into the potential for the future expansion opportunities to support the growth of the West Sussex town of Littlehampton.

Baca carried out initial feasibility studies on over 30 sites to determine the most suitable opportunities. From the 30 sites 8 sites were considered potentially suitable to deliver the 1000 home strategic objective of the Littlehampton Economic Growth Area. Following identification of suitable sites a coordinated and integrated strategy was implemented to create sustainable development and infrastructure able to support the economic growth targets.

Due to the potential for flooding in and around Littlehampton Baca Architects strategic specialism in flood mitigation solutions to create safe new development was drawn on to provide a coherent and feasible framework for future development.

The new development will not be fully defended and Makes Space for Water by retaining effective flood plain across the site where suitable. The proposals include flood resilient homes, flats over car parking that will be allowed to flood in extreme flood events and elevated mixed-use schemes.

1-LEGA B

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Creekside

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Go ahead for Creekside

7.Creekside.jpg6.Creekside.jpg

Planning has been granted for a bold new extension to the Creekside Discovery Centre within the Deptford Creek Conservation Area of Lewisham. The Centre is run by local charity Creekside Education Trust who helps people of all ages and abilities to enjoy the physical and natural environment and help maintain and protect the local urban wildlife on the site and along Deptford Creek.

The repurposed building seeks to minimise the impact of expansion on the wildlife habitats in the site by using a playful portal frame that spans over the existing building to support new facilities. Recycled shipping containers are plugged into the frame to make new teaching and ancillary blocks, which double the buildings occupancy. A carefully laid out podium deck also provides a unique outdoor education experience with a sunken auditorium, over the top of the existing roof, that provides an elevated vantage point for visitor’s to view wildlife habitats across the site.

The exposed structure and raw materials are inspired by the local context and aim to preserve some of the industrial character of the area.

 

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

BD Architect of the Year Awards 2016 – Finalist

10.BD Awards - Formosa.jpg

With a record number of entries, from small practices through to large commercial firms, BD Architect of the Year Awards announced the shortlist for 2016.

With great excitement, Baca Architects has been shortlisted amongst the finalists for the category Individual House of the Year, again!

 Link to the website (http://awards.bdonline.co.uk/2016-shortlist/)

 The 12th edition of the awards is set to be bigger and more exciting than ever. They will take place on 9 March 2016 at London ExCeL’s Platinum Suite in collaboration with Ecobuild, the leading exhibition for the construction and energy market.

The awards will be held on the evening of Ecobuild’s Architecture day, creating one of the largest gatherings of architects in the UK. This new combined offering creates a valuable and unique opportunity for the most innovative and established practices to meet, celebrate and do business.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Planning secured in Brockley

8.Breakspear.jpg

Planning has been granted for a contemporary new house within the Brockley Conservation Area of Lewisham. This contemporary three bedroom dwelling is enclosed by a ground floor brickwork wall to match existing garden walls in the surrounding area.

The Building forms a self-contained dwelling with primary views facing into a generous courtyard. The courtyard forms the heart of the modern open plan living space. The proposed building has been designed to mark the corner and entrance into the mews and create a strong connection between the primary road and the mews, leaving a positive legacy. The materials chosen are inspired from the local context and aim to enhance the character of the conservation area, as well as making the building sit comfortably within its context.

The scheme was reviewed by the Lewisham Design Review Panel prior to the planning decision. They described the proposal as ‘an exemplary scheme, which will be bold and imaginative with the potential to breathe life into an apparently unloved mews’.

Posted in Uncategorized | Leave a comment